The largest communal house in the Central Highlands

Considered the “roof” of the village, Kon So Lăl’s communal house has many spiritual meanings and is a place for cultural activities of the villagers.

 

Kon So Lăl communal house is the largest in the Central HighlandsLocated in the Northeast of Gia Lai province, Ha Tay commune, Chu Pah district is one of the most culturally rich lands, still preserving many traditional communal houses. Among them is the largest communal house in Kon So Lăl village in the Central Highlands today. This place is more than 50km from Pleiku city center, close to Kon Tum province

Located in the Northeast of Gia Lai province, Ha Tay commune, Chu Pah district is one of the most culturally rich lands, still preserving many traditional communal houses. Among them is the largest Kon So Lăl communal house in the Central Highlands today. This place is more than 50km from Pleiku city center, close to Kon Tum province

The communal house is more than 320 square meters wide and 20 meters high, larger than the size of the Kon Klor communal house (Kon Tum), which previously held the record for the largest in the Central Highlands.

The Kon Sol Lăl communal house is more than 320 square meters wide and 20 meters high, larger than the size of the Kon Klor communal house (Kon Tum), which previously held the record for the largest in the Central Highlands.

This is the new communal house of Kon So Lăl village, replacing the old one that burned down due to lightning strike in 2015. To complete this project, it took all Kon So Lăl villagers 2 years to prepare materials. materials along with about 4,000 construction days. By July 2017, the communal house with the name of the village was completed and put into use. Wood, bamboo, thatched roofs... were entirely contributed by the villagers. The communal house has no rafters, the house frame is tied with rattan and bamboo. The roof is up to 20cm thick and fits together like a giant axe. The inner roof is only crisscrossed with many trees and bamboo but is still very sturdy and solid. This job is often assigned to brave young men in the village who are not afraid of heights. The special thing is that there is no need for any design drawings, the village elders use their eyes to approximate based on the principle of symmetry and use a string to measure and mark the location.

This is the new communal house of Kon So Lăl village, replacing the old one that burned down due to lightning strike in 2015. To complete this project, it took all Kon So Lăl villagers 2 years to prepare materials. materials along with about 4,000 construction days. By July 2017, the communal house with the name of the village was completed and put into use. Wood, bamboo, thatched roofs… were entirely contributed by the villagers. The communal house has no rafters, the house frame is tied with rattan and bamboo. The roof is up to 20cm thick and fits together like a giant axe. The inner roof is only crisscrossed with many trees and bamboo but is still very sturdy and solid. This job is often assigned to brave young men in the village who are not afraid of heights. The special thing is that there is no need for any design drawings, the village elders use their eyes to approximate based on the principle of symmetry and use a string to measure and mark the location.

On the wooden pillars at the top of the stairs, on the roof of the communal house are decorated with motifs of vegetables and sun shapes, which for the Ba Na people means the desire to always look towards the sun god.

On the wooden pillars at the top of the stairs, on the roof of the communal house are decorated with motifs of vegetables and sun shapes, which for the Ba Na people means the desire to always look towards the sun god.

The 12 main pillars are made from the trunks of Dau wood and Binh Linh trees, as big as two adult arms. All boards and bamboo are soaked in mud in ponds and lakes for nearly 2 years to avoid termites.

The 12 main pillars are made from the trunks of Dau wood and Binh Linh trees, as big as two adult arms. All boards and bamboo are soaked in mud in ponds and lakes for nearly 2 years to avoid termites.

The 12 main pillars are made from the trunks of Dau wood and Binh Linh trees, as big as two adult arms. All boards and bamboo are soaked in mud in ponds and lakes for nearly 2 years to avoid termites.

The 12 main pillars are made from the trunks of Dau wood and Binh Linh trees, as big as two adult arms. All boards and bamboo are soaked in mud in ponds and lakes for nearly 2 years to avoid termites.

Kon So Lăl village has nearly 600 people of the Ba Na ethnic group, living in traditional stilt houses and mud-walled houses, surrounding communal houses.

Kon So Lăl village has nearly 600 people of the Ba Na ethnic group, living in traditional stilt houses and mud-walled houses, surrounding communal houses.

Kon So Lăl was once the oldest Ba Na village in the Truong Son Dong range, surrounded by thousands of mountains and forests. Later, to facilitate travel and development, the villagers moved outside and resettled in the new Kon So Lăl village, 3km from the old village, near the center of the commune, which is the location of the new communal house today.

Kon So Lăl was once the oldest Ba Na village in the Truong Son Dong range, surrounded by thousands of mountains and forests. Later, to facilitate travel and development, the villagers moved outside and resettled in the new Kon So Lăl village, 3km from the old village, near the center of the commune, which is the location of the new communal house today.